Med en god balanse mellom latter og gråt, glede og vemod, avsluttet vi også dette skoleåret. Det er slik avslutninger skal være, er det ikke? For vi har nådd et mål, eller hvordan er det med det egentlig?
Jeg fikk en telefon i går, fra et ukjent nummer, du hører callsenterets surr i bakgrunnen og den ukjente spør om han snakker med Vibeke. Jeg er litt spent, på hvem han ringer for. Det er Canal digital og han lurer bare på hvilken tv-leverandør jeg har i dag? «Det er ikke det du lurer på», sier jeg, du lurer på er om jeg vil kjøpe abonnement av deg? «Du er tankeleser du, sier han med en liten latter».
Vi lever i et ekstremt målstyrt samfunn. Sett et mål, hold fokus gjennom delmål på delmål, og der er du, på seierspallen, om det gikk etter planen. Når du målet, vet du at planen var god, eller?
Og så, hva gjør du når du er der, ved målet? Og, var det et godt mål, var det det du ønsket deg?
Hva føler du nå, er det spørsmålet vinnere får. Det er det vi er så sugne på å få vite, hvordan føles det å nå det målet du har jobbet for så hardt og lenge. Vi vil se følelsen av glede og stolthet, vi vil forsøke å kjenne oss igjen i den, at den kan bli litt vår, fordi vi har evnen til å medføle.
Jeg gikk på et kurs en gang, om en type mental trening. Det var en metode, utviklet for barn fra ressurssvake hjem i Latin-Amerika, for at de skulle gjøre det bedre på skolen. Jeg lærte mye bra som jeg kan bruke ennå, men en ting traff meg spesielt. Det handlet om ønsker. Vi er så vant til å ønske på denne måten: Jeg ønsker meg en god jobb, som er interessant og hvor jeg tjener godt, slik at jeg kan kjøpe meg et fint hus, en hytte og en fin bil, og alle kan se at jeg har greid det. Eller, jeg ønsker at jeg hadde vunnet ti millioner i lotto, så kunne jeg kjøpt meg alt det jeg ønsker meg, og bli lykkelig.