Håndverk
Når en arbeider med hendene, skjer en hel rekke ting. Med gode materialer som utgangspunkt, kan en kjenne hvordan trangen til å skape blir styrket. Møtet med materialene gir motstand, og viser fysiske lovmessigheter uten at en alltid behøver å fortelle det med ord. Med slike erfaringer vekkes nysgjerrighet til utforsking, og forståelse av fysiske lover. I håndverksfagene lærer elevene å arbeide både praktisk og estetisk. Det de lager skal bli vakkert og brukbart. De får god kjennskap til ulike materialer og til hvordan forskjellig verktøy virker inn på utførelsen av oppgaver. Arbeidsprosessen er langsom, elevene får dermed øvet motoriske ferdigheter og utholdenhet. Gjennom denne grundige arbeidsprosessen blir de glad i det de skaper. Noen av håndverksfagene elevene utfolder seg i er: Maling og tegning, håndarbeid, tresløyd, metallsløyd, smie, pappsløyd, lærarbeid, tauverk og modellering.
Maling & tegning blir brukt i de fleste fag, som en av måtene å bearbeide fagstoffet på. Det er ikke for å bli en god tegner eller billedkunstner, men for at det nye lærestoffet kan komme til uttrykk på forskjellige måter. I de rene tegne og maletimene får elevene mer faglig innsikt, med oppgaver som forener det skjønne med det teknisk riktige. Elevene blir kjent med ulike redskap, materialer og teknikker. Vi ser nærmere på perspektiv, lys -og skyggelegging, avtegningsoppgaver og modellering. Elevene utvikler følsomheten for farger, sammensetninger og komposisjon. Elevene involveres i forberedelser til undervisningen så vel som opprydding etter timen, på denne måten øver de også på gode arbeidsvaner.
Formtegning er et fag som støtter opp under alle undervisningsfag på skolen. En rett og en krum linje er det første elevene tegner i bøkene sine. Disse linjene blir grunnlaget for alle former de etter hvert skal oppleve; tall, bokstaver, geometri og tegninger. Formene øver på forskjellige måter, de tegnes i lufta, formes med kroppen, blir til bevegelse i eurytmien, tegnes i sand, snø, på tavlen, på papir og i bøker. Formtegning har som hensikt å utvikle elevenes estetiske følsomhet, styrke finmotorikken og forståelsen for et helhetlig Læringsforløp.
Tresløyd Forskjellige tresorter har ulikt utseende, hardhet, og oppfører seg forskjellig. Dette får elevene erfare. Fra 6. trinn begynner de med tresløyd, og utforsker ferskt trevirke som de selv har hentet i skogen. Etter hvert utvides kunnskapen og ferdighetene. Et av mesterstykkene er kniven, med utgangspunkt i den tradisjonelle norske tollekniven, lager elevene hver sin. Fra å se for seg, og tegne skaftet, til å velge tre-emnet, forme det, montere bladet og til slutt, sy slire i lær. Materialet er et utgangspunktet, og teknikker kan frigjøre potensialet som ligger i det. Det handler om å forestille seg, øve, og forvandle rått materiale til brukbare gjenstander.
i Håndarbeid Elevene får kjennskap til ulike tekstiler og teknikker. De lærer å ta i bruk riktig verktøy og får en god forståelse for hva som må til for å lage en god bruksgjenstand. Elevene broderer, tegner mønster, planlegger og utføre søm-oppgaver, lærer å bruke symaskin, strikker og hekler. Elevene lærer også å bruke tråklesting, brodere, veve, flette og strikke. Andre oppgaver er å lage en egen ryggsekk og sy et klesplagg til seg selv. Gjennom disse oppgavene lærer elevene hvilke deler et plagg består av og hvor de hører til på kroppen. Som en del av undervisningen ser vi nærmere på nøyaktighet under arbeidsprosessen, faguttrykk og innføring i hvordan våre klær og andre bruksgjenstander blir til.
Metallsløyd og smie. Når elevene har fått erfare hvordan både friskt og tørket treverk av forskjellige slag er å arbeide med, kan veien gå videre til metall. Vi omgås metall i alle slags former og til så mange slags bruk. Det er en del av hverdagen, og vi ofrer det kanskje ikke mange tanker. I dette faget får elevene erfaring med ulike metallers egenskaper, og de lærer om riktig verktøy og forsvarlig bruk av det. Når skrapmetall skal få bli noe nytt, brukbart og vakkert, får elevene styrket sin kreativt tankegang. Det er varmt, det må brukes kraft, og det klinger i slagene når man smir. I 10. klasse får elevene arbeide i smien. Det er å gå langt inn i materien, å endre strukturen på noe så hardt som metall, med varme. Elevene lærer forskjellige teknikker innen smiekunsten og skaper bruksgjenstander som kroker, grillspyd, smykker og liten øks eller lysestake.



