Kjære foreldre
Det går så fort i tiden før skoleslutt og sommerferie. I alle klasser er det både hektisk aktivitet med alt som skal bli ferdig, og en viss løssluppenhet når været er varmt og det ikke regner så mye. I dette landet har vi jo alle disse fridagene også, som korter den ene uken etter den andre. Likevel, med ferien i sikte, orker man å ta i ekstra for at alt skal bli ferdig og at det blir klart for nye begynnelser. Når er det egentlig avslutninger og når er det begynnelser i livet? Å avslutte noe gir straks et rom for en ny begynnelse, det er som å puste. Når du puster ut, behøver du i grunnen ikke gjøre annet enn å la luften fylle lungene igjen.
Den lyse tiden før sommerferien, innbyr til turer og ekskursjoner, og det har alle klassene hatt. Riktignok måtte kanoturen for 9. klasse avlyses på grunn av voldsomt regn, men de fikk to dagsturer istedenfor.
Ikke alle turene går så langt. 1. klasse har vært i Hagabråten og funnet gode emner til kjepphestene sine. Det er 6-åringenes mesterstykke. Noe fra mor eller far (en sokk), garn og veiledning fra lærerne, og stokken fra den skogen de har gått i hver eneste mandag hele dette året. Sammen med en god porsjon tålmodighet, vilje og glede, ble det hest. Sisteskoledag red de over plassen og møtte sin nye lærer. En ny begynnelse.
På Øverland gård ble det mange lange, fantastiske dager med hendene langt nede i jorden. Alt spirer og gror, og det synes, fra uke til uke. En god tur er det å gå til og fra, og mye å oppdage på veien når man bruker sine ben og får god tid til å se seg omkring.
5. klasse på tur til Tønsberg
5. klasse var i Tønsberg og så hvordan det arbeides med en replika av Klåstadskipet. I 5. klasse har de hatt mye stoff fra norrøn mytologi, til vikingtid. Mye skriving, fortellinger, dikt og sanger. Vi har fått se noe av det på månedsfester, men nå fikk klassen møte folk som brenner for denne tiden, som gjenoppdager håndverksteknikker og materialegenskaper som vi har glemt. Det viste seg at barna kunne mye om emnet, som de bidro med i samtalen som oppsto, og så var det alle sangene, de gamle, som også ligger litt i glemselen for de fleste. De rørte, og klassen ble invitert til sjøsettingen av skipet.
Elven og toppen
Det er andre utflukter også, som å gå langs hele Lysakerelva, fra Bogstadvannet og helt ned til Lysaker. Det er nærmiljøet vårt, og en fantastisk tur, i omgivelser det er vanskelig å forestille seg at er mulig så nære en hovedstads sentrum. Fra elv til topp, for vi er jo så heldige å ha et høyt fjell i nærheten også, og en lærer som elsker turene og kan så mye om alle disse stedene. Finn har han vært gymlærer her i veldig mange år, er stadig like sprek, men lager nå plass for at andre får prøve seg i faget. Men vi innkaller ham når vi skal på turer og utflukter fremover også vi, for det kan vi, har han lovet.
Lærere
Foruten Finn Wilhelmsen, så vil vi måtte greie oss uten Ann Stacpole også, fra neste skoleår. Da vil hun ha en ny begynnelse i livet. Fra Steinerhøyskolen får vi en ny lærer: Hilde Staalesen Lilleøren. Hun har vært i praksis hos oss, og vi gleder oss til å bli enda bedre kjent med henne.
Avgangsklassen
For 10. klasse var det litt rart, alt som gjøres for siste gang på denne skolen. Den siste store turen, som har vært planlagt i så lang tid gikk til Færøyene, og skolen har tradisjon for å reise dit med avgangsklassen. Irland og Island har også vært reisemål. Nå har vi imidlertid lærere som har vært med klasser til Færøyene flere ganger, og "kan" stedet, og det er en fordel.
Vi privilegerte i dette landet, reiser ofte mye, og gjerne langt og til varmere strøk. Færøyene derimot er ikke et sted det er så vanlig å reise til. Det kan virke litt rart for noen elever på forhånd, men når de kommer derfra har alle opplevet noe unikt og storslått. Årets 10. klasse fikk oppleve noe som de fleste av oss aldri kommer til, nemlig grindadráp. Færøysk hvalfangst (færøyisk: grindadráp), er fangst av grindhval i de indre farvannene ved Færøyene. (Fangsten har lange historiske og matkulturelle tradisjoner, og kan dateres tilbake til 1584.)
Vårprosjektuken 2017
Samtidig med at 10. klasse var på tur, hadde 7. 8. og 9. klasse vårprosjektuken. Vi har jo en liten ungdomsskole, og da kan det være fint at de tre klassene er godt kjent med hverandre. På høsten har vi en internasjonal uke, der klassene i ungdomsskolen arbeider i grupper på tvers av trinn. På våren gjør vi det på samme måte, men da er kommende 8. klasse med istedenfor 10. klasse som jo går ut.
Årets prosjekt handlet om Bærekraft, resirkulering og søppel. En av gruppene laget en avis, med bidrag eller intervjuer fra alle gruppene. Den ligger nedenfor på denne siden.
Handlenettene som ble trykket og sydd av en av gruppene, ble raskt solgt fra kontoret på låven.
Leirskole på Soleggen
Det er vanlig at 7. klasse reiser på leirskole på høsten, men siden denne klassen hadde sitt sirkusprosjekt på felleslærerstevnet i høst, ble leirskolen flyttet til våren. Det er også en flott tid i fjellheimen, og elevene er blitt litt eldre. Likevel kan en uke uten mamma og pappa være utfordrende nok. Soleggen er vår faste leirskole, og ofte er det klasser fra andre steinerskoler der sammen med våre. Denne gangen var det en lærerskolegjeng fra Tyskland som delte fjellstuen med vår 7. klasse. Soleggen har svært erfarne frilufts lærere, som leder klassen på turene, og lar dem oppleve naturens storhet.
Å få møte naturen her oppe gjør et voldsomt inntrykk på alle. En føler seg ikke stor i dette landskapet. Det er fint for våre ungdommer å få kjenne på det å være overlatt til en natur som en må være ydmyk overfor. Her skifter været så raskt, og nok klær, mat og gode ben med godt fottøy blir viktigere enn det man ellers opplever som viktig i den alminnelige tilværelsen. At samhold og samarbeid er helt nødvendig for å overleve her ute, kan en også få kjent på. At en må streve, slite og bli kjempesliten er alltid en nyttig erfaring, men hvor herlig er det ikke da å nå toppen!
Med det ønsker vi alle foreldre, elever og venner av skolen en riktig god sommer, og vel møtt til ny begynnelse til høsten!
Hilsen Lærerkollegiet
Praktisk informasjon:
Sommer-SFO for 1. til 5. klasse, fra 31. juli kl. 08:30 – 16:30. Planleggingsdag 21. august, SFO er stengt
Første skoledag er mandag 21. august. Vi møtes kl. 10:00 på skoleplassen, for en liten seremoni.
Skoledagen er slutt ca. kl. 11:30
Vi opprettholder mobilfrie soner i Småklassebygget og alle skolerom for øvrig. Dette innebærer at alle som ferdes i skolebygningene må ha avslåtte mobiltelefoner. Lærernes arbeidsrom i Cappelenbygget og kontorene i Låven er unntatt.
Skolen har skolemelkordning. Dette må foresatte selv bestille via www.skolelyst.no
Pennaloppskrift finnes på vår hjemmeside www.stib.no/foreldresiden